Debat

Novo Nordisk Fonden: Flere private forskningsmidler kræver større gennemsigtighed og koordinering

Vi er som private fonde bevidste om, at vores uddelinger udgør en større andel af den samlede finansiering af forskning end tidligere. Det øger kun vores ønske om øget koordinering og gennemsigtighed i vores samarbejde med relevante aktører, skriver Søren Nedergaard. 

Life Science Rådet er et kerneeksempel på, hvordan et lille land som Danmark fortsat kan være med blandt de bedste. For det er i dialogen og samarbejdet, at vi løfter dansk forskning, skriver Søren Nedergaard, driftsdirektør i Novo Nordisk Fonden.
Life Science Rådet er et kerneeksempel på, hvordan et lille land som Danmark fortsat kan være med blandt de bedste. For det er i dialogen og samarbejdet, at vi løfter dansk forskning, skriver Søren Nedergaard, driftsdirektør i Novo Nordisk Fonden.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Søren Nedergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark kan vi bryste os af at være med blandt de bedste lande i verden, når det gælder forskning og innovation. Vi placerer os i top ti over verdens mest innovative lande.  

Vi har et eminent forsknings- og innovationsmiljø takket være dygtige forskere og universiteter, iværksættere, virksomheder, erhvervsorganisationer, fonde og alle dem, der dagligt arbejder for at sikre de bedst mulige rammebetingelser.

Vi er som private fonde bevidste om, at vores uddelinger til den offentlige forskning udgør en større andel af den samlede finansiering af forskning end tidligere.

Søren Nedergaard
Driftsdirektør, Novo Nordisk Fonden

I Danmark er der en lang tradition for at investere i uddannelse og forskning. Det skaber fremskridt og bidrager til udvikling af vores samfund, hvilket skaber vækst og arbejdspladser. 

Ifølge en analyse fra Erhvervsministeriet investerer Danmark omkring tre procent af BNP i forskning og udvikling. Det dækker over investeringer fra både offentlig og privat side. 

Selvom Danmarks investeringer i forskning og innovation ligger over gennemsnittet for OECD-landene, så bliver der til sammenligning investeret en endnu større andel i blandt andet USA, Tyskland, Storbritannien, Sverige og en række andre lande, som vi normalt sammenligner os med.  

Hvis Danmark skal fortsætte med at have forsknings- og innovationsmiljøer i verdensklasse, så er det derfor afgørende, at vi også fremadrettet prioriterer området på tværs af både offentlige og private aktører.

Flere penge kræver mere gennemsigtighed

Vi er som private fonde bevidste om, at vores uddelinger til den offentlige forskning udgør en større andel af den samlede finansiering af forskning end tidligere.

Fakta

Bestemmer private fonde for meget i dansk forskning?

De private fondes støtte til forskningen løber op i flere milliarder kroner årligt, og udgør en stadigt voksende del af forskningsfinansieringen.

Derfor inviterer Altinget Forskning aktører og eksperter til at give deres bud på, hvordan samarbejdet mellem de private fonde og forskningsverden skal se ud.

Hvis du vil deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

Det øger kun vores ønske om øget koordinering og gennemsigtighed i vores samarbejde med politikere, universiteter og andre relevante aktører. Det er i dialogen, vi får input til, hvordan vi kan optimere vores indsats og derved bidrage bedst muligt til samfundsudviklingen.

Samarbejdet på tværs af offentlige institutioner, myndigheder, fonde og private aktører på forsknings- og innovationsområdet er én af Danmarks helt store styrker, der gør, at vi kan være med blandt de bedste lande. Vi deler en fælles ambition om at løfte dansk forskning og innovation.

Det tætte offentlige-private samarbejde har været af afgørende betydning for det danske samfunds udvikling og samfundsøkonomi. Vi så det for eksempel under coronapandemien, hvor fonde, virksomheder, offentlige myndigheder og Rigshospitalet gik sammen om at etablere Testcenter Danmark, der spillede en helt central rolle i den danske coronahåndtering.

Vigtigt at samarbejde på tværs af sektorer

Et andet eksempel, der er værd at fremhæve i denne sammenhæng er Life Science Rådet, som er nedsat af regeringen. Her har nøgleaktører inden for hele life science-sektoren, på tværs af offentlige og private aktører, givet input til at styrke forskning, innovation og vækst på life science-området. 

I arbejdsgruppen, som Novo Nordisk Fonden deltog i, har den gode dialog og samarbejdet mellem universiteter, ministerier, regioner, private virksomheder, patientforeninger, erhvervsorganisationer og fonde ført til nogle konkrete anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan skabe et endnu bedre life science-vækstlag med bedre teknologioverførsel, mere sammenhængende finansiering og bedre rammer for samarbejde.

Læs også

Life Science Rådet er et kerneeksempel på, hvordan et lille land som Danmark fortsat kan være med blandt de bedste, fordi vi har en tæt og samarbejdsvillig dialog på tværs af sektorer og organisationer.

Det er i dialogen og samarbejdet, at vi løfter dansk forskning. Det er også tilfældet for aftalen mellem universiteterne og de forskningsfinansierende fonde om universiteternes projekttillæg.

Aftalen har skabt klarhed om fondes bidrag til finansieringen af offentlig dansk forskning, samtidig med at fondenes bevillinger fremover i endnu højere grad vil støtte op om den forskningsmæssige bredde på universiteterne. 

Det er i dialogen og samarbejdet, at vi løfter dansk forskning.

Søren Nedergaard
Driftsdirektør, Novo Nordisk Fonden

Aftalen understreger, at vi ønsker at skabe et fælles grundlag for et bæredygtigt forskningslandskab, og at fonde og universiteter i fællesskab kan styrke den offentlige forskning til gavn for innovation, vækst og det danske samfund som helhed.

Bringer forskellige kompetencer til bordet

Ovenstående er bare et par ud af utallige eksempler på, hvordan vi på tværs af offentlige instanser og private fonde er gået sammen om at prioritere forskning og innovation, som kan resultere i eksempelvis nye sundhedsløsninger eller klimatiltag til gavn for borgere i Danmark og i resten af verden. 

Vi bringer forskellige forudsætninger og kompetencer med til bordet i vores samarbejder. Dem skal vi sætte i spil på bedst mulig vis.

Vi deler en fælles interesse i at fastholde Danmark som et af verdens bedste lande at drive forskning og innovation i. Vi bør derfor sørge for at imødese hinandens tilgange og rammer, samtidig med at vi fastholder det nære samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Nedergaard

Driftsdirektør, Novo Nordisk Fonden
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00